Brain-based Assessment and Treatment Alternatives for the 21st century AKA QEEG Certification Course – Virtual Workshop

QEEG Didactic Certification Course

The next evolution in neurofeedback is QEEG!

July 24–25 & August 7 – 8

Virtual Workshop

36 QEEG CERTIFICATION HOURS!

ISNR 2020 Attendees Special Gift

For all experience levels : Beginner to Advanced!

This workshop, which is uniquely taught by three qEEG diplomates with diverse backgrounds, provides not only an opportunity to fulfill the qEEG Certification Board requirements, but also provides a broad and up-to-date exposure to the current state of qEEG and neurofeedback. Attendees who are seeking qEEG Board certification, as well as those who have experience in qEEG and neurofeedback will find this a comprehensive and engaging workshop that by definition will include essential material to ensure a solid grasp of current qEEG concepts.

*Upon completing registration with ISNR, you will receive a Code good for 10% Off the workshop to be used at checkout.

Learning Objectives:

  • Know the best subject inclusion and exclusion criteria for building a database.
  • Understand fundamental statistical consideration within databases.
  • Have knowledge about t-tests, alpha and p levels, correlational relationships, and z-scores.
  • Understand developmental changes in the EEG.
  • Understand the origins of the EEG.
  • Know what EEG signatures should be referred out to other professionals.
  • Be knowledgeable about Brodmann area functions and network connections.
  • Have an understanding of LORETA interpretation and training.
  • Be knowledgeable about general cognitive and clinical changes that take effect after neurofeedback training based upon publications.
  • Understand how clinical presentation may affect the EEG.
  • Explain sources in the brain from which various frequency bands normally emanate, and their physiological basis.
  • Explain how t-tests, alpha and P levels, correlational relationships, and z-score measures are used in qEEG and in neurofeedback.
  • Explain what defines the various montages and the circumstances of their use.
  • Describe how LORETA and sLORETA-based interpretation and training provide unique capabilities compared to surface metrics.
  • Have a working knowledge of the montages, transforms and power displays along with the specific perspectives they can provide a reader of qEEG output.
  • Understand phase and coherence, how they relate and what they can mean in the interpretation of the qEEG.

To Register:

  • Call (800) 447-8052 or (216) 766-5707
  • Email: info@stresstherapysolutions.com

Pay Using Paypal (see below)

Order QEEG Didactic Certification Course Full Workshop @ $999.00

Friday, July 24, 2020

8:30 AM to 10:30 AM – Ethics for QEEG and Neurofeedback

(2 Hours)

Topics Covered

  • Scope of Practice
  • Scope of Compentence
  • State and Federal Laws
  • Ethical Guidelines
  • Professional Organizations
  • Publications
  • Research Standards
  • Protection of Client Data

Thomas Collura
Ph.D, QEEG-D, BCN, LPCC-S
10:45 AM to 12:45 PM – Neuroanatomy + QEEG Interpretation

(2 Hours)

  • Neuroanatomy, Neurophysiology and EEG Frequencies Based in Brodmann Areas and Other Neuroanatomical Structures
  • Interpreting QEEG; using sLORETA, Live Z-Score

Lunch: 12:45 PM to 1:45 PM

1:45 PM to 5:45 PM – Neuroanatomical (4 Hours)

  • Pathways through the Brain based in Brodmann Areas and Other Neuroanatomical Structures

6:00 PM to 7:00 PM – QEEG Analysis & Neurofeedback Application (1 Hour)

Saturday, July 25, 2020

8:30 AM to 12:45 PM – Clinical and Cognitive QEEG BP

(4 Hours)

  • Clinical presentation and the EEG
  • Cognitive and clinical changes after neurofeedback training
  • Brodmann areas
  • LORETA and sLORETA
  • Clinical and cognitive changes

Lunch: 12:45 PM to 1:45 PM

1:45 PM to 2:45 PM – Montages, Spectral, Topo QEEG BP

(1 Hour)

  • Coherence
  • Phase
  • Interpretation of EEG connectivity

2:45 PM to 3:45 PM – QEEG Analysis & Neurofeedback Application

(1 Hour)

  • Coherence
  • Phase
  • Interpretation of EEG connectivity

4:00 PM to 7:00 PM – Practicum, Artifact QEEG BP

(3 Hours)

  • Using automated report generator software to edit and analyze EEG
  • Using BrainAvatar and related software to edit and analyze EEG

Thomas Collura
Ph.D, QEEG-D, BCN, LPCC-S

Richard McAlister
QEEG-D,DC, BCN

Friday, August 7, 2020

8:30 AM to 10:30 AM – Editing , Artifacts QEEG BP

(2 Hours)

  • Physiologic and extra-physiologic artifacts
  • Motion
  • Environment

10:45 AM to 12:45 PM – Database Analysis QEEG BP

(2 Hours)

  • T-test
  • Alpha and p levels
  • Statistical correlation
  • Z-scores

Lunch: 12:45 PM to 1:45 PM

1:45 PM to 2:15 PM – Clinical and Cognitive Aspects QEEG BP

(0.5 Hours)

  • EEG origins
  • EEG signatures that should be referred out to other professionals

2:15 PM to 4:15 PM – Montages, Spectral, Topo QEEG BP

(2 Hours)

  • Montages
  • Transforms
  • Power displays
  • Signal frequency sources in the brain

4:30 PM to 7:00 PM – Practicum, Artifact QEEG BP

(2.5 Hours)

  • Detection of artifacts arising from physiological sources

Harry Kerasidis
MD, QEEG-D

Saturday, August 8, 2020

8:30 AM to 11:00 AM- Database Analysis QEEG BP

(2.5 Hours)

  • Subject inclusion and exclusion criteria
  • Fundamental statistical considerations

11:15 AM to 12:15 PM – Montages, Spectral, Topo QEEG BP

(1 Hour)

  • Montages
  • Transforms
  • Power displays
  • Signal frequency sources in the brain

12:15 AM to 12:45 PM – Practicum, Artifact QEEG BP

(0.5 Hour)

  • Use of Report Generator related software to artifact
  • Edit and analyze EEG

Lunch: 12:45 PM to 1:45 PM

1:45 PM to 3:45 PM – Drugs QEEG BP

(2 Hours)

  • Psychopharmacology and the effects of drugs on the EEG

4:00 PM to 6:00 PM – Clinical and Cognitive Aspects QEEG BP

(2 Hours)

  • Developmental changes in the EEG
  • Origins of the EEG
  • Networks

6:00 PM to 7:00 PM – QEEG Analysis & Neurofeedback Application

(1 Hour)


David Cantor
Ph.D, QEEG-D

Sunday, August 9, 2020

9:00 AM to 11:00 AM – General Discussion

(2 Hours)
11:15 AM to 12:15 PM – Test Review

Lunch: 12:15 AM to 1:30 PM

1:30 PM to 4:30 PM – Test

(3 Hours)


Thomas Collura
Ph.D, QEEG-D, BCN, LPCC-S

Jeff Reich
QEEG-D, BCN


*Dates of Instructors Presentations subject to change