Brain-based assessment and treatment alternatives for the 21st century AKA QEEG Certification Course

The next evolution in neurofeedback is QEEG!

QEEG, Live Z-Score, sLORETA Live, BrainAvatar, BrainDx, QEEGPro, NewMind, and More!

August 20–25, 2019

Cleveland Ohio

42 QEEG CERTIFICATION HOURS AND UP TO 5 BCIA CERTIFICATION/RE-CERTIFICATION NEUROFEEDBACK MENTORING HOURS

To Register:

  • Call (800) 447-8052 or (216) 766-5707
  • Email: info@stresstherapysolutions.com
  • Pay using Paypal (see below)
Order QEEG Certification Workshop - August 2019

For all experience levels : Beginner to Advanced!

Whether you’re about to dive into the exciting world of QEEG and brain mapping or trying to enhance existing skills with database-guided neurofeedback, this 6-day workshop will unlock the mysteries of how morphology of RAW EEG converts into color-coded normative brain maps that provide clinically relevant insights. Our team of highly qualified and experienced instructors will cover everything from the basics of how databases are developed to the subtle skill set needed to identify and address underlying neuronal dysregulation.

Significant time will be allotted for hands-on practice with the established equipment and designs, as well as introducing cutting edge approaches that are demonstrating promising results. The brilliant combination of normative databases with BrainMaster’s Mini-Q and Discovery 24E adds a dimension that allows the practitioner to observe and train brain activity monitored at up to 19 channels (LZT ZOK, Z PLUS, PZ Motive, PZ Mean, including Z Bars, BrainAvatar, and Live Topographic Mapping) using the innovative live Z-Score methods (PZOK). Practitioners from all levels of experience will walk away from this workshop with a richer understanding of how to use qEEG brain mapping and analysis to increase clinical efficacy.

QEEG Certification Test on Monday August 26th at the end of the conference. For more details please click the link here!

TUESDAY, August 20, 2019

8:30 AM to 10:30 AM – Ethics for QEEG and Neurofeedback: 2 Hours Ethics

  • Scope of Practice
  • Scope of Compentence
  • State and Federal Laws
  • Ethical Guidelines
  • Professional Organizations
  • Publications
  • Research Standards
  • Protection of Client Data

Thomas Collura
Ph.D, QEEG-D, BCN, LPCC-S
10:45 AM to 12:45 PM – Neuroanatomy: 2 Hours A & P

  • Neuroanatomy, Neurophysiology and EEG Frequencies Based in Brodmann Areas and Other Neuroanatomical Structures

Lunch: 12:45 PM to 2:15 PM

2:15 PM to 4:15 PM – Neuroanatomical: 2 Hours A & P

  • Pathways through the Brain based in Brodmann Areas and Other Neuroanatomical Structures

4:30 PM to 6:30 PM – QEEG Interpretation: 2 Hours A & P

  • Interpreting QEEG; using sLORETA, Live Z-Score

Thomas Brownback
M.Ed


WEDNESDAY, August 21, 2019

8:30 AM to 11:00 AM – Database: 2.5 hours Database

  • T-test
  • Alpha and p levels
  • Statistical correlation
  • Z-scores

11:15 AM to 11:45 AM – Clinical and Cognitive Aspects QEEG BP: .5 hours Clinical and Cognitive Aspects

  • Clinical presentation and the EEG
  • Cognitive and clinical changes after neurofeedback training

11:45 AM to 12:45 AM – Practicum, Artifact QEEG BP: 1 hour Practicum, Artifact

  • Using BrainAvatar and related software to edit and analyze EEG

Lunch: 12:45 PM to 2:15 PM

2:15 PM to 4:15 PM – Clinical and Cognitive: 2 hours Clinical and Cognitive

  • Brodmann areas
  • LORETA and sLORETA
  • Clinical and cognitive changes

4:30 PM to 5:30 PM – Montages, Spectral, Topo: 1 hour Montages, Spectral, Topo

  • Coherence
  • Phase
  • Interpretation of EEG connectivity

5:30 PM to 6:30 PM -Practicum, Artifact: 1 hour Practicum, Artifact

  • Using automated report generator software to edit and analyze EEG

Thomas Collura
Ph.D, QEEG-D, BCN, LPCC-S

THURSDAY, August 22, 2019

8:30 AM to 10:30 AM – Editing , Artifacts: 2 hours Editing, Artifacts

  • Physiologic and extra-physiologic artifacts
  • Motion
  • Environment

10:45 AM to 12:45 PM – Clinical and Cognitive Aspects: 2 hours Clinical and Congnitive Aspects

  • EEG origins
  • EEG signatures that should be referred out to other professionals

Lunch: 12:45 PM to 2:15 PM

2:15 PM to 4:15 PM – Montages, Spectral, Topo QEEG BP: 2 hours Montages, Spectral, Topo

  • Montages
  • Transforms
  • Power displays
  • Signal frequency sources in the brain

4:30 PM to 6:30 PM – Practicum, Artifact QEEG BP: 2 hours Practicum, Artifact

  • Detection of artifacts arising from physiological sources

Harry Kerasidis
MD, QEEG-D

FRIDAY, August 23, 2019

8:30 AM to 10:30 AM- Database Analysis: 2 hours Database Analysis

  • Subject inclusion and exclusion criteria
  • Fundamental statistical considerations

10:45 AM to 12:45 AM – Clinical and Cognitive Aspects: 2 hours Clinical and Cognitive Aspects

  • Developmental changes in the EEG
  • Origins of the EEG
  • Networks

Lunch: 12:45 PM to 2:15 PM

2:15 PM to 4:15 PM – Drugs: 2 hours Drugs

  • Psychopharmacology and the effects of drugs on the EEG

4:30 PM to 6:30 PM – Practicum, Artifact: 2 hours Practicum,Artifact

  • Use of Report Generator related software to artifact
  • Edit and analyze EEG

Harry Kerasidis
MD, QEEG-D

SATURDAY, August 24, 2019

9:00 AM to 5:00 PM – Beginner/Intermediate/Advanced Users of QEEG, Live Z-Score, BrainAvatar, qEEGPro, and Neurofeedback: 6 hours QEEG and Neurofeedback
Earn Up to 5 BCIA Mentoring Hours attending Saturday and Sunday with Jeff & Tom
Jeff and Tom will work with all levels of users of QEEG in learning the basics of saving and organizing EEG and client files for a clinical practice. They will introduce importing EEG files into normative database software, artifacting data, creating brain maps and images, techniques for organizing clinical information, and initial principles for understanding brain maps in a clinical setting. Focus will be on the qEEGPro Report Generator as the database of choice. Brain mapping in the BrainAvatar Software will also be demonstrated. Working with 4 and 19 channel PZOK and sLORETA, and qEEGPro Network Protocols Jeffrey Reich, QEEG-D, BCN

Thomas Collura
Ph.D, QEEG-D, BCN, LPCC-S

SUNDAY, August 25, 2019

9:00 AM to 3:00 PM – Intermediate/Advanced Users of QEEG, Live Z-Score, BrainAvatar, qEEGPro, and Neurofeedback: 4 hours QEEG and Neurofeedback
Continuation of material from Saturday Practicum Jeffrey Reich, QEEG-D, BCN
3:00 PM to 5:00 PM – Workshop Review/Q & A Session

  • Comprehensive answers to frequently asked questions
  • Lively and engaging discussion
  • Review anything you may have missed!

Thomas Collura
Ph.D, QEEG-D, BCN, LPCC-S

Hotel Information Crowne Plaza Cleveland South 5300 Rockside Road Independence Ohio 44131 Phone: 216-524-0700 CLICK HERE TO BOOK A ROOM IN THE STS BLOCK Email: acortimilia@cpclevelandsouth.com $107 (plus tax) for a standard king or queen. Includes: Room rate Includes the following:

  • 1 breakfast coupon per day ($8)
  • 1 lunch coupon per day ($10)

The following rules apply to coupons:

  • Meeting guests not staying in the hotel will be responsible for payment of their own meals unless otherwise noted by STS management
  • If more than one person is sharing a room, the additional person will be responsible for their own meals.
  • Only 1 breakfast and 1 lunch coupon can be allocated per day per room.
  • All coupon holders will be required to sign their coupons and their restaurant check.
  • Charges over $10.00 are the responsibility of the guest.

Note: Rooms booked through other third-party reservation sites or at a different rate may disqualify you for meal coupons. FOR RESERVATIONS: Call 866-282-4988 and reference StressTherapy Solutions or Click here to do so online.

Penijean will work with all beginner/early intermediate users of QEEG in reviewing basics of saving and organizing EEG files, the importance of databases in relation to EEG, the discussion of quantitative analysis metrics and methods, the creation of useful data for clinicians, and navigating through BrainMaster BrainAvatar screens. She will introduce importing EEG files into normative database software, artifacting data, creating brain maps and images, techniques for organizing clinical information, and initial principles for understanding brain maps in a clinical setting.
Focus on qEEGPro and NewMind for Beginners